GMO kontra chemikalia

GMO nie jest doskonałe, ale z pewnością ma wiele zalet. Jedną z nich jest możliwość zmniejszenia zużycia pestycydów w procesie uprawy roślin. Ekolodzy, którzy są przeciwni GMO, są również przeciwni stosowaniu wielu nawozów i innych chemicznych środków ochrony roślin. Niestety brak stosowania jednym i drugich sprawiłby, że uprawy byłyby bardzo trudne i albo brakowałoby nam żywności, albo też byłaby ona kilkukrotnie droższa.

Najważniejszą wadą pestycydów jest to, że przenikają one do wód gruntowych i zatruwają środowisko. Jednocześnie generuje też duże koszty po stronie rolników. Co za tym idzie, zamiana pestycydów na GMO wpływa pozytywnie na czystość środowiska, jak i na koszty produkcji. Czy jednak na pewno?

Dyskusja wokół żywności modyfikowanej genetycznie trwa tak długo, bo na każdy argument za i przeciw można znaleźć trafny kontrargument. W tym wypadku trzeba zauważyć, że uprawy GMO mogą w niekontrolowany sposób krzyżować się chwastami. Jako że GMO jest bardziej odporna na działanie szkodliwych substancji chemicznych, chwasty również nabiorą takiej odporności. A konsekwencją takiego procesu będzie konieczność zwiększenia ilości stosowanych pestycydów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close